Kenelle Magento-verkkokauppa soveltuu parhaiten? Osa 1

Vieraskynä-artikkelin on laatinut Lamia
Olet saattanut kuulla tarinoita ilmaisesta ja monipuolisesta verkkokauppa-alustasta, Magentosta. Eri ohjelmistotalot myyvät tätä nopeasti kehittyvää avoimen lähdekoodin verkkokauppa-alustaa vastaukseksi kaikkiin myynnin ja verkkoliiketoiminnan ongelmiin. Tämän jälkeen asiakas toteaa: ”Minäkin voisin perustaa Magento-verkkokaupan, se on ilmainen ja se tuo minulle uusia asiakkaita sekä saa liiketoimintani uuteen nousuun!”
Useimmat Magento-toimittajat ovat varmastikin kokeneet tämän mutkien suorikse vetämisen. Magenton lupaukset ovat upeita, mutta todellisuus on usein toisenlainen. Asiakas huomaa Magento-verkkokaupan valinnan(ts. puolivillaisen ja osaamattoman toteutuksen) seuraukset usein hieman liian myöhään, kun ollaan jo toteutus- tai käyttöönottovaiheessa:
- Web-hotellissa oleva Magento-verkkokauppa on liian hidas
- Verkkokauppa näyttää siltä, kuin harrastelijat olisivat rakentaneet sen. Pahimmillaan se näyttää samalta kuin oletusteema (lukuunottamatta logoa ja värejä)
- Käytettävyys on huono, sillä kaikki hienot (ylimääräiset) ominaisuudet ja lisäosat on otettu käyttöön.
- Verkkokaupan kehittäjällä on ollut ongelmia Magenton kustomoinnissa
- Viimeisin päivitys vaikutti toimivan, mutta yhtäkkiä verkkokauppa ei toimi
- Päivitysyritys epäonnistuu uudelleen ja uudelleen
- Äskettäin asennettu lisäosa kaataa verkkokaupan eikä poistaminen auta
- Sivusto kärsii lisäosan aiheuttamista ristiriidoista
- Magenton oletus-favicon on vielä näkyvissä
- Tavallinen PHP-ohjelmoija ei osaa auttaa ja kokeneet Magento-kehittäjät ovat kalliita ja kiireisiä
Magenton ilmaisuutta voisi hyvin verrata kartanon voittamiseen arvonnasta. Siellä on mukavaa, voit ylpeänä esitellä sitä muille ja tiedät että tulevaisuudessa tilaa riittää. Onni on kuitenkin katoavaista, sillä voidaksesi asua siellä on sinulla oltava huomattavasti tuloja. On lämmityskustannukset, vakuutukset ja tilojen kunnossapitäminen yms. Tällä tarkoitan että taloudelliset realiteetit on oltava kunnossa tai muuten asuminen siellä ei ole kestävää.
Mistä sitten tietää, että Magento-verkkokauppa on oikea ratkaisu verkkokauppa-alustaksi? Tärkeimmät tekijät päätöksentekoprosessissa ovat:
- Liiketoimintasuunnitelma
- Budjetti
- Tuotevalikoima
- Toiminnallisuus
- Integraatiot muihin järjestelmiin
- Ylläpito- ja tukipalvelut
Liiketoimintasuunnitelma
Yksi ensimmäisistä asioista, joita täytyy harkita on se, kuinka vakavasti aiot kehittää liiketoimintaasi verkossa ja onko sinulla liiketoimintasuunnitelmaa.
- Jos kyseessä on suuri yritys, millainen rooli verkkokaupalla on liiketoimintastrategiassasi?
- Kuinka sen täytyy integroitua muiden järjestelmiesi kanssa?
- Onko yrityksellä omia asiantuntijoita, jotka voivat huolehtia verkkokaupasta ja mahdollisesti ylläpitää sitä?
- Jos olet pienyrittäjä, millaiset tavoitteet sinulla on liiketoiminnan kasvusta lyhyellä ja pitkällä aikavälillä?
- Tuleeko tämä olemaan pääasiallinen tulonlähteesi vai jotakin mitä teet iltaisin ja viikonloppuisin?
- Onko sinulla tarvittavia taitoja ylläpitää verkkokauppaa itse vai täytyykö palkata asiantuntija avuksesi?
- Viimeiseksi, oletko valmis investoimaan vakavissasi ja ymmärtämään, että vaikka ohjelmisto on ilmainen, palvelut sen ylläpitämiseksi voivat tulla kalliiksi.
Budjetti
Jokaisella yrityksellä on jonkinlainen budjetti, ja olisi harvinaista jos kustannuksilla ei olisi hyvin suurta merkitystä projektissa.
Ottaen huomioon, että Magento-verkkokaupan lataaminen on ilmaista, voisi luulla että muutamalla tuhannella eurolla pääsee pitkälle. Hyvin nopeasti kuitenkin selviää, että Magenton kehittäminen tuo usein mukanaan suurempia kustannuksia. Hyviä kehittäjiä ei ole helppo löytää, ja samalla kun otat riskejä ulkoistamalla projektisi freelancerille, voit joutua sivuraiteille yrittäen aina löytää parhaan tarjouksen miettien kehen luottaa, tai mikä pahinta, voit saada puolivalmiin toimimattoman verkkokaupan rahojesi tuhlaamisen jälkeen. Tämän takia on tärkeä tehdä projekteja vain lukuisia projekteja läpivieneiden ammattilaisten kanssa.
Mihin asioihin sitten pitäisi budjetoida rahaa Magento-projektissa?
1. Suunnittelu
Verkkokaupan rakentaminen vaatii huolellista suunnittelua ja kokemusta. Jos otat verkkokauppasi liiketoiminnan vakavasti, täytyy rahaa budjetoida liiketoiminnan analysointiin. Esimerkiksi: kuinka ideasi verkkokaupasta sopivat yhteen markkinoiden, brändien ja liiketoiminnan kanssa sekä kuinka analyysin tuloksia voidaan parhaiten ilmaista verkkokaupan välityksellä.
2. Erittely ja määrittely
Analyysin ja suunnittelun lopputuloksen tulisi tuottaa määrittelydokumentaatio, jota käytetään verkkokaupan kehittämiseen. Se toimii myös projektien, ominaisuuksien ja mukautetun toiminnallisuuden dokumentaationa. Myöhemmin, kun sinun täytyy luovuttaa kauppasi jollekin muulle milloin mistäkin syystä, uuden palveluntarjoajan on helppo saada nopeasti kiinni mistä on kysymys. Huolellinen projektin dokumentointi tekee myös ylläpidosta huomattavasti helpompaa.
3. Design
Huomattava osa budjetista menee grafiikan ja käytettävyyden suunnitteluun. Tämä on tärkeä osio, jolle täytyy antaa aikaa jalostamista ja alustavaa testikäyttöä varten. Pohjimmiltaan design määrää sen, mitä oletusominaisuuksia täytyy mukauttaa ja miten paljon, sekä täytyykö kokonaan uusia ominaisuuksia ottaa käyttöön. On myös hyvä idea suorittaa varhaisia käytettävyysanalyysejä järjestämällä käyttötilanteita.
4. Kehitys
Kehitysvaihe on yleensä oleellisin osatekijä projektiin käytetystä ajassa etenkin, jos oletustoimintoihin vaaditaan laajaa suunnittelua ja mukauttamista. Budjetissa tulisi ottaa huomioon myös se, että joskus voit muuttaa mieltäsi ja pyytää muutosta toiminnallisuuteen, sillä olet saattanut huomata, ettei verkkokauppa toimi niin hyvin kuin suunnitteluvaiheessa oletettiin.
5. Käyttökustannukset ja turvallisuus
Tämä vaihtelee volyymisi suuruudesta riippuen, mutta varustaudu siihen, että Magento vaatii oman tuulivoimalan antamaan sille virtaa. Toisin sanoen palvelimeltasi vaaditaan tarpeeksi prosessointitehoa verkkokauppaasi ja sen kävijöitä varten. Lisäksi on vielä pankki- tai verkkomaksukuluja ja niin edelleen.
Valmistaudu myös investoimaan suorituskyvyn optimoimiseen sen jälkeen, kun verkkokauppasi on ollut toiminnassa muutaman viikon tai kuukauden.
6. Jatkuva ylläpito ja parannukset
Tärkeä osa verkkokaupan pitämisessä on jatkuva seuranta, optimointi ja ylläpito. Varmista, että Magento-kehittäjäsi on paikalla silloin kun häntä tarvitset tai parhaassa tapauksessa voit palkata Magentoon erikoistuneen toimittajan pitämään huolta verkkokaupastasi yleiseltä pohjalta ja konsultoimaan sinua parhaista strategioista, joilla parantaa yleistä kaupan suorituskykyä ja ennen kaikkea myyntiäsi.
Seuraavalla kerralla, jolloin käsittelemme tuotevalikoiman, toiminnallisuuden, integraatioiden ja ylläpidon osuutta Magenton valinnassa verkkokauppa-alustaksi